Μήνυμα Ιδρυματικού Συντονιστή
Μάρτιος 2020
Το πρόγραμμα Erasmus+/International Credit Mobility (Erasmus+/ICM) ή Erasmus+/Διεθνής Κινητικότητα (απόδοση στα Ελληνικά) είναι ένα από τα νεώτερα πρόγραμματα του Erasmus+, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού (ΕΜΣ) το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ - https://www.iky.gr/el/). Το αναφερόμενο πρόγραμμα θεωρείται από τα πιο δύσκολα Ευρωπαϊκά Πρόγράμματα στη διαχείρισή του, από τη διαδικασία συγγραφής της πρότασης μέχρι και την τελική υλοποίησή του. Σχετίζεται δε, με δραστηριότητες μετακίνησης προσωπικού για διδασκαλία και επιμόρφωση και φοιτητών για σπουδές και πρακτική άσκηση μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.) και συνεργαζόμενων πανεπιστημίων από χώρες εταίρους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προγράμματα Erasmus+, οι διαδικασίες και οι επιχορηγήσεις για όλες τις μετακινήσεις, από και προς το Πα.Δ.Α., πραγματοποιούνται από το Ίδρυμά μας με τη σημαντική συμβολή του Eιδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).
Το πρόγραμμα Erasmus+/ICM έχει διάρκεια 2 ή 3 ακαδημαϊκών περιόδων με δυνατότητα κατάθεσης της ιδρυματικής πρότασης κάθε χρόνο και καταληκτική ημερομηνία της στις αρχές Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η κάθε πρόταση θα πρέπει να αποτελείται από υπο-προτάσεις, η καθεμία εκ των οποίων αναφέρεται σε διαφορετική χώρα (με τα αντίστοιχα αιτούμενα ΑΕΙ) αναπτύσσοντας και καταγράφοντας στοιχεία, όπως η στρατηγική διεθνοποίησης των εμπλεκόμενων ΑΕΙ, προηγούμενη συνεργασία των, προτεινόμενοι εκπαιδευτικοί ή/και ερευνητικοί στόχοι για τα εμπλεκόμενα ΑΕΙ, ποιότητα και σχεδιασμός υλοποίησης της συνεργασίας, επιθυμητός αντίκτυπος και διάδοση των αποτελεσμάτων, κ.λ.π.. Εάν σε αυτά τα δεδομένα, προστεθεί και το γεγονός, ότι οι προτάσεις όλων των Ελληνικών ΑΕΙ είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, λαμβάνοντας βαθμολογία για την κάθε πρόταση ανά χώρα, μέσω ανεξάρτητων αξιολογητών, το αναφερόμενο πρόγραμμα απαιτεί ανάλογη διαχείριση, όπως ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό ή/και εκπαιδευτικό ανταγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιέχει στόχους, παραδοτέα, πακέτα εργασίας, κ.λ.π.. Αυτή η ιδιαιτερότητα καθιστά αυτόματα την ανάμειξη του εκπαιδευτικού προσωπικού στη συγγραφή της πρότασης όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και καθοριστική, όπως αυτή πραγματοποιείται στο Πα.Δ.Α. με τα ακόλουθα εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, η Ιδρυματική πρόταση του 2019 περιελάμβανε 46 υπο-προτάσεις χωρών, εκ των οποίων επιχορήγηση δόθηκε σε 39 εξ’ αυτών, παρότι όλες, εκτός μίας, έλαβαν βαθμολογία άνω του 70% (βάση βαθμολογίας για επιλεξιμη επιχορήγηση). Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνολική επιχορήγηση που δόθηκε στο Πα.Δ.Α. είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από το ΙΚΥ για πρόγραμμα Erasmus, υπερβαίνοντας το ποσό του 1.2 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου το 28% της Εθνικής επιχορήγησης, που δόθηκε για αυτό το πρόγραμμα στα ΑΕΙ της χώρας (Σχήματα 1 & 2). Αυτό οφείλεται κυρίως στην άψογη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Ιδρυματικό Συντονιστή και ταυτόχρονα συντονιστή της πρότασης και ομάδας 35 συναδέλφων-μελών ΔΕΠ του Πα.Δ.Α. (Ιδρυματικοί Εκπρόσωποι), οι οποίοι συνεισέφεραν σε σημαντικό βαθμό στη συγγραφή της. Η Ιδρυματική πρόταση, που κατατέθηκε το Φεβρουάριο του 2020, περιελάμβανε 65 υπο-προτάσεις χωρών με περιεχόμενο άνω των 1000 σελίδων συνολικά, όπου 47 μέλη ΔΕΠ του Πα.Δ.Α. έλαβαν ενεργό μέρος στη συγγραφή της (Πίνακας 1). Τα αποτελέσματα αυτής της πρότασης αναμένονται τον προσεχή Αύγουστο.
Παρότι το πρόγραμμα Erasmus+/ICM έχει σχετικά μικρό χρόνο ύπαρξης (από το 2015), το Πα.Δ.Α. έχει καταφέρει να δημιουργήσει περί τις 128 δι-ιδρυματικές συνεργασίες σε 40 χώρες εκτός της Ε.Ε. (Πίνακας 2). Αυτή η πληθωρική παρουσία του Πα.Δ.Α. στο πρόγραμμα Erasmus+/ICM δίνει τη δυνατότητα στο Ίδρυμά μας να επενδύσει σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες προς όφελος του προσωπικού του και συγχρόνως να αναπτύξει διόδους εξωστρέφειας εκτός των ορίων της Ευρώπης. Επιπλέον, οι συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ μελών ΔΕΠ, Τμημάτων και Σχολών του Πα.Δ.Α. με τα αντίστοιχα συνεργαζόμενα ΑΕΙ οδηγούν στην κάθε χρόνο αυξανόμενη συγγραφή εκπαιδευτικών και ερευνητικών προτάσεων με μεγάλη επιτυχία.
Με εκτίμηση,
Ο Ιδρυματικός Συντονιστής του Erasmus+ / ICM
Κωνσταντίνος-Στέφανος Π. ΝΙΚΑΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Σχήμα 1: Δεδομένα πλήθους μετακινήσεων και ύψους Ιδρυματικής επιχορήγησης ανά περίοδο του προγράμματος Erasmus+/ICM (στοιχεία Μαρτίου 2020)
Σχήμα 2: Ποσοστιαίος καταμερισμός της εθνικής επιχορήγησης του προγράμματος Erasmus+/ICM (2019) στα ΑΕΙ της χώρας
Πίνακας 1: Καταμερισμός Ιδρυματικών Εκπροσώπων (Institutional Representatives – IRs) του προγράμματος Erasmus+ / ICM (2020) ανά Σχολή του Πα.Δ.Α.
Πίνακας 2: Καταμερισμός δι-ιδρυματικών συμφωνιών (Inter-Institutional Agreements) του Πα.Δ.Α. με συνεργαζόμενα ΑΕΙ ανά χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/ICM